Shellit.org Blogi

Shellit.org:n kuulumisia

Google Analytics – Verkkosivuston vaivaton kävijäseuranta

14.10.2014 

Saamme usein kysymyksiä verkkosivuston kävijäseurannasta ja sen toteuttamisesta. Kerrommekin tässä blogikirjoituksessa maksuttoman Google Analytics -kävijäseurantatyökalun asennuksesta ja käyttöönotosta.

Google Analytics on Googlen tuote kävijäseurantaan. Se on saatavilla käytännössä mihin tahansa verkkosivustoon, eikä sen perusversiosta peritä käyttöönotto- tai kuukausimaksuja. Siksi se onkin varteenotettava vaihtoehto kolmannen osapuolen luotettavaksi kävijäseurannaksi.

Analytics on myös vakiintunut erityisesti pienten ja keskisuurten sivustojen ylläpitäjien keskuudessa suosituksi työkaluksi, sillä maksuttomuudestaan huolimatta se tarjoaa huomattavan laajat tilastot ja raportit. Työkalu on lisäksi saatavilla täysin suomenkielisenä.

Yleistä kävijäseurannasta

Kävijäseuranta eli analytiikka kattaa kaiken verkkosivuston tapahtumien mittaamiseen ja tarkasteluun liittyen. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sivustolla jonain tiettynä ajanjaksona käyneiden kävijöiden määrän tarkastelua, monimutkaisemmat sovellukset voivat puolestaan auttaa esim. löytämään syitä, miten verkkokaupassa vierailevat kävijät saataisiin ostamaan enemmän ja useammin.

Keskitymme tässä kirjoituksessa puhtaasti kävijäseurannan käyttöönottoon sekä perustietojen selailuun.

Kävijäseurannan käyttöönotto

Google Analyticsin käyttöönotto alkaa siirtymällä osoitteeseen https://www.google.fi/analytics/. Sivun oikeasta yläkulmasta löytyvät “Kirjaudu sisään” ja “Luo tili”-toiminnot. Mikäli käytössäsi on jo Google-tili (eli olet rekisteröitynyt esim. GMailin tai YouTuben käyttäjäksi) voit kirjautua suoraan sisään, mussa tapauksessa käy luomassa itsellesi maksuton tili.

Kun kirjaudut ensimmäistä kertaa sisään Analyticsiin, Googlen ohjetoiminto auttaa käyttöönotossa. Seuraa siis ruudulla näkyviä ohjeita, kunnes pääset sivulle, jonka yläreunassa näkyy otsikko “Uusi tili”. Tälle sivulle lisätään tilin nimi ja verkkosivuston nimi (vapaavalintaisia, näkyvät ainoastaan Analyticsissa) sekä verkkosivuston etusivun osoite. Lisäksi on syytä määrittää sopiva kategoria (”Ajankohtainen luokka”) sekä aikavyöhyke sivustolle.

Sivun alareunasta, otsikon “Tietojen jakoasetukset” alta löytyvät valinnat kävijätietojen jakamisesta eri tahoille, mikäli tietoa ei halua jakaa, voi valinnat poistaa osasta tai kaikista valintaruuduista. Tämä ei vaikuta kävijätilastojen käytettävyyteen. Kun kaikki on valmista, klikkaa “Hanki seurantatunnus”, jonka jälkeen järjestelmä pyytää hyväksymään käyttöehdot. Tämän jälkeen näet sivustolle asennettavan seurantakoodin.

Kävijäseurannan asennus sivustolle

Google Analytics perustuu seurantatunnus, joka asennetaan jokaiselle sivuston sivulle. Aina kun kävijä lataa sivuston tai liikkuu siellä, seurantakoodi välittää tietoa asiasta Googlelle. Perinteisen sivuston kohdalla seurantakoodin asentaminen voi siis vaatia kaikkien sivujen muokkaamista yksittäin, kun taas julkaisujärjestelmään (esim. WordPress tai Drupal) pohjautuvalla sivustolla riittää yleisesti seurantakoodin asettaminen yhteen paikkaan, jonka jälkeen se näkyy automaattisesti kaikilla sivuilla.

Suositeltu paikka seurantakoodille on ennen HTML-koodista löytyvää -tunnistetta. Huomioithan, että mikäli seurantakoodi on väärässä kohdassa (tai se ei näy kaikilla sivuilla), seuranta ei välttämättä toimi ollenkaan! Seurantakoodin asentamisessa voi usein auttaa myös sivuston teknisestä toteutuksesta vastannut taho. Myös meidän teknisillä asiantuntijoillamme on valmiudet hoitaa seurantakoodin asennus tarvittaessa. Googlen omat, suomenkieliset kb seurantakoodin asentamiselle löytyvät osoitteesta https://support.google.com/analytics/answer/1008080?hl=fi

Kun kävijäseuranta on asennettu, voi sen toimivuuden tarkastaa käymällä katsomassa kävijätietoja. Jos esim. kävijämäärät näyttävät nollaa (mutta tiedät sivustolla olleen kävijöitä), voi koodi olla väärin asennettu. Huomioithan kuitenkin, että tietojen kerääminen saattaa käynnistyä vasta muutaman vuorokauden viiveellä.

Kävijäseurannan tietojen tarkastelu

Kävijäseurannan keräämää tietoa pääset tarkastelemaan kirjautumalla osoitteessa https://www.google.com/analytics/ ja valitsemalla avautuvasta listasta oma sivustosi. Tämän jälkeen aukeaa yleisnäkymä, joka näyttää viime aikojen kävijämäärät sekä muut perustiedot kävijöistä. Voit lisäksi selata edistyneempiä raportteja vasemman reunan valikkoa käyttämällä. Raporttien ajanjaksoa pääset aina muokkaamaan oikeassa yläkulmassa olevalla työkalulla, josta voit määrittää, näytetäänkö edellisen kuukauden vai esimerkiksi menneen kesän tilastotietoja.

Huomaathan, että kävijäseurantatyökalut eivät lähtökohtaisesti kerää kävijätilastoja takautuvasti. Tämän takia onkin viisasta asentaa kävijäseuranta käyttöön sivustolle heti sivuston julkaisun yhteydessä (tai mahdollisimman pikaisesti, mikäli sivusto on jo julkaistu), jotta kävijätilastoja saadaan kerättyä mahdollisimman pitkältä ajalta.


Kirjoittaja

kalleVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät kirjoitukset