Ohjekirjasto

Ohjekirjastostamme löydät lukuisia oppaita, jotka auttavat sinua palveluidemme käytössä.


Murretun sivuston korjaaminen

14.1.2019

Murretun sivuston korjaamisessa on useita eri vaihtoehtoja kokeiltavaksi. Lopputulokseen vaikuttavat monet eri asiat ja on vaikea nähdä heti, saako sivuston korjattua luotettavasti. Joskus helpoin ratkaisu on rakentaa sivusto kokonaan uudelleen, jos muilla vaihtoehdoilla ei päästä haluttuun lopputulokseen.

Hyökkääjät piilottavat usein sivustolle haitallista koodia, joten pelkkä päivitys tai sivujen avaaminen uudelleen ei riitä. Sivut ovat kohta taas murrettu uudelleen. Murrettujan sivujen kautta levitetään yleensä haittaohjelmia tai tehdään tunnusten kalasteluja.

Tärkeintä on pitää sivusto aina päivitettynä uusimpaan versioon julkaisujärjestelmän kaikkien lisäosien ja teemojen osalta. Tällöin murtojen mahdollisuus vähenee huomattavasti. Lisäksi sivuilla ei kannata käyttää mitään vanhoja lisäosia tai teemoja, joihin ei julkaista jatkuvasti päivityksiä.

Ota yhteyttä sivujen tekijään

Paras vaihtoehtoehto on olla heti yhteydessä sivuston tekijään, jotta he voivat korjata sivustolta tietoturva-aukot sekä poistaa haittakoodin. Yleensä sivujen tekijällä on aina paras kuva sivustosta ja siitä mitä tietoja sivustolla pitäisi olla ja mitä siellä on ylimääräistä.

Turvaudu varmuuskopioihin

Mikäli sivujen tekijä ei saa sivuja korjattua tai palautettua omasta varmuuskopiostaan, suosittelemme kokeilemaan meiltä tilattua varmuuskopion palautusta. Meiltä löytyy kopioida kuukauden ajalta, joten on erittäin tärkeää pyytää palautusta nopeasti. Usein sivujen murtajat eivät kuitenkaan sotke sivuja heti vaan vasta ajan kanssa. Tällöin myös varmuuskopiot on sotkettu ja niiden palautuksella ei saada pelastettua sivuja.

Mikäli varmuuskopion palautukseen päädytään, on ehdottoman tärkeää tehdä heti kaikki tietoturvapäivitykset sivuille, jotta murto ei toistu. Myös kaikki epäilyttävät ja vanhentuneet lisäosat pitäisi poistaa käytöstä, jotta murtoa ei saada tehtyä uudelleen näiden kautta.

Yhteydenotto sivujen korjausta tekevään yritykseen

Yksi vaihtoehto on myös olla yhteydessä tahoon, joka tekee työkseen sivujen korjausta ja tietoturvapäivityksiä. Usein mainostoimistoista löytyy osaamista näistä asioista tai he ainakin osaavat neuvoa, mihin kannattaa olla yhteydessä. Sivuston korjauksen hinta voi olla helposti satoja tai tuhansia euroja riippuen sivuston laajuudesta.

Sivujen rakentaminen uudelleen

Mikäli mikään aiempi vaihtoehto ei ole tuottanut tulosta, jää vaihtoehdoksi rakentaa sivut uudelleen. Kaikki sisältö pitää poistaa palvelimelta, jotta hyökkääjät mahdolliset hyökkäyskoodit saadaan poistettua ja kaikki aloitettua puhtaalta alustalta. Tämä on yleensä työläin vaihtoehto, mutta mikäli mikään muu ei auta, on tämä oikea vaihtoehto.
Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?Samankaltaisia artikkeleita